23. aprila Srbija i zemlje širom sveta obeležavaju Svetski dan knjige i autorskih prava

Tekst: Staša Bajac

Svetski dan knjige se u svetu, kao i kod nas, obeležava 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. Međutim, ova dva literarna velikana zapravo su samo formalno preminula istog datuma. Servantes 23. aprila po gregorijanskom, a Šekspir po julijanskom kalendaru, što će reći, 3. maja po gregorijanskom.

Ovaj praznik potekao je iz Katalonije, gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926, na dan Servantesovog rođenja. Nekoliko meseci kasnije, pisac i urednik Vinsent Klavel Andres, predložio je Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum uzme kao Španski dan knjige. Ideja je prihvaćena, a datum je preinačen u 23. april četiri godine kasnije, poklopivši se sa drugim važnim španskim praznikom, koji dele sa nama – Dijada de Sant Hordi (Diada de Sant Jordi), tj. Svetog Đorđa ili Đurđevdan.

U Kataloniji, u srednjem veku, na ovaj dan organizovani su turniri prilikom kojih su plemići devojkama davali ruže. Danas, ovaj običaj i dalje živi u okviru dva spojena praznika – muškarci ženama poklanjaju cveće, a one njima knjige.

No, kako se ovaj praznik proširio sa Pirinejskog poluostrva na ostatak sveta? Godine 1995. na svom godišnjem zasedanju Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) u Parizu, po ugledu na Špance, a uključivši i Šekspira u povod, ovaj datum bira za Svetski dan knjige i autorskih prava, koji prihvata oko 80 nacija širom sveta. Namera UNESKO-a je da uz pomoć izdavača, knjižara, profesora i ostalih stručnjaka iz oblasti kulture i komunikacija podstakne na čitanje sve slojeve društva, a naročito mlade.

Zanimljiv je podatak da Velika Britanija, odakle je sam Šekspir, praznik ne slavi na dan njegove smrti, već 14. marta, kako se ne bi poklapao sa Uskrsom, ali i sa danom nacionalnog sveca – Svetog Đorđa! Ono što su Španci videli kao zgodnu priliku, Englezima očito nije odgovaralo.

Ove godine u Srbiji obeležavanje Svetskog dana knjige poklapa se sa 120 godina od rođenja Ive Andrića i deset godina od osnivanja Srpskog bibliografskog društva. Biblioteka grada Beograda i pomenuto društvo ovom prilikom otvoriće izložbu „Ivo Andrić: neobična bibliografska izdanja“, u okviru koje će se prvi put javno prikazati retki primerci Andrićevih rukopisa i knjiga sa posvetama, kao i prevodi njegovih dela na razne strane jezike.

U ponedeljak će građani imati priliku i da se uz popust od peteset odsto učlane u sve biblioteke koje pripadaju gradu Beogradu, a mnogi izdavači nudiće svoja izdanja po znatno nižim cenama.

 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi