Profesorka Teksaškog univerziteta u Ostinu, Karen Ilenbek, postala je ove godine prva žena dobitnica prestižne Abelove nagrade, koju Norveška akademija nauka i književnosti dodeljuje za izuzetna dostignuća iz oblasti matematike

Foto: Wikimedia

Tekst: Anđela Mrđa

Nagradu vrednu oko 73 miliona dinara, Ilenbek je, kako kaže, dobila “neočekivano”, a o tome je saznala nakon što ju je prijatelj pozvao telefonom i javio da Norveška akademija nauka pokušava da je kontaktira.
Ipak, Karen je stručnoj publici poznata još odavno, posebno po izuzetnoj sposobnosti prevođenja problema fizike, geometrije, analize i topologije na jezik matematike. Tako je fizičarima dala uvid u rešenja nekih od najvećih zagonetki poput ponašanja subatomskih čestica i ujedinjenja elektromagnetnih i nuklearnih sila.
Pored parcijalnih diferencijalnih jednačina kojima je posvetila dobar deo karijere, Karen je zajedno sa kolegom matematičarem, Džonatanom Saksom, otkrila fenomen “balona od sapunice”, koji se tiče razumevanja minimalnih površina i opštih problema minimizacije u višim dimenzijama. I ovoga puta njena teorija je poslužila fizičarima koji danas mehuriće koriste za modeliranje ponašanja različitih fenomena, među kojima su i električna polja.
Za sav svoj rad i doprinos dobija prestižno priznanje koje se, uz Fildsovu medalju, smatra ekvivalentom Nobelovoj nagradi za matematiku.

podeli