Da li su astronomi sa Kalteka otkrili novu planetu u Sunčevom sistemu? 

Tekst: Nikola Zdravković

Astronomi Konstantin Batigin i Majkl Braun sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju tvrde da su otkrili devetu planetu u Sunčevom sistemu. Prema prvim procenama, planeta bi trebalo da bude deset puta veća od Zemlje, da se kreće na orbiti dvadeset puta daljoj od Neptunove, i da joj treba možda i 20.000 godina da napravi krug oko Sunca. Međutim, ovu „Planetu 9“ još niko nije video i za sada je samo proizvod novih astronomskih proračuna. Drugim rečima, počinje velika astronomska potraga.

Kao što se neretko dešava u nauci, istraživači nisu tražili novu planetu, već su pokušavali da objasne ponašanje grupe od šest objekata u Kajperovom pojasu, delu Sunčevog sistema iza Neptunove orbite. Objekti su se ponašali vrlo neobično: imali su bliske perihele (mesta u orbiti kada su najbliži Suncu), i bili su nagnuti u odnosu na ravan Sunčevog sistema pod istim ili sličnim uglom. Šansa da je njihova postavka slučajna, po proceni istraživača iznosi 0,007 odsto – što ukazuje na postojanje „krivca“.

Nakon nekoliko različitih modela, u pokušaju pojašnjenja ovog ponašanja, dva astronoma su zaključila da je planeta na udaljenoj orbiti najbolje rešenje, i objavila svoje nalaze. Planeta 9 je samo dobro uklopljeni teorijski model – ali u njenu odbranu možemo navesti primer Neptuna, koji je tako započeo svoju karijeru.

Pošto je ponuđeni model vrlo detaljan u svojim ograničenjima po pitanju osobina Planete 9, astronomi i amateri širom sveta su već krenuli u potragu. Čak i da je trenutno u najudaljenijem delu svoje orbite duge 20.000 godina, planeta bi trebalo da bude vidljiva nekim od moćnijih teleskopa koji su trenutno u upotrebi.

Dužina orbite Planete 9 može objasniti i zašto ona nikada ranije nije otkrivena – mogla je već hiljadama godina biti u najudaljenijim delovima svog puta. Ili je nismo videli zato što je prosto nismo tražili.

To više nije slučaj, i potraga kreće punom parom. Batigin i Braun čak preporučuju pretragu postojećih slika kosmosa, ako su „hvatale“ pretpostavljenu orbitu Planete 9. Drugim rečima, možda je nova planeta već uslikana, a da to nismo ni znali.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi