Ideja stipendije pod nazivom Socio-Environmental Knowledge Commons (SEEKCommonns) Fellowship je da se diplomirani studenti, postdoktorandi i istraživači iz lokalnih organizacija na ranom stadijumu karijere upoznaju sa korišćenjem otvorenih tehnologija u socio-ekološkim istraživanjima. Cilj je podstaći nove integrativne prakse koje povezuju istraživanje životne sredine i klimatskih promena sa praksama otvorene nauke, i umrežavanje stipendista i članova SEEKCommons mreže u cilju iznalaženja najboljih rešenja u njihovim oblastima.

Poziv je namenjen:

  • Diplomiranim studentima koji se bave klimom i održivošću koristeći otvorene tehnologije;
  • Postdoktorandima koji rade na postojećim projektima i inicijativama koje se tiču zajednice, a dolaze iz oblasti nauke i tehnologije, otvorene nauke ili socio-ekonomskog istraživanja;
  • Pojedincima iz zajednice koji koriste podatke o životnoj sredini kako bi unapredili akcije ili politike.

Program stipendiranja  traje devet meseci: od januara do oktobra 2024. godine, a ukupno devetoro stipendista dobiće novčanu nadoknadu u iznosu 8000-12.000 dolara.

Druga grupa stipendista očekuje se 2025.

Osim stipendije, odabrani kandidati će imati mentorsku podršku članova SEEKCommons mreže; proći će trening o otvorenoj nauci, studijama nauke i tehnologije i o tome kako istraživati socio-ekološke teme; učestvovaće u virtuelnom sastancima i biti u prilici da koriste SEEKCommons Lab; biće im plaćen put na jedno od okupljanja članova mreže.

Poziv je otvoren do 15.10.2023, a odabrani kandidati biće obavešteni do 29. novembra.

Više informacija o stipendiji, kao i link ka aplikaciji, dostupni su OVDE.

podeli