Nacionalno udruženje naučnih pisaca (NASW), koje nagradu Science in Society Journalism Awards (Novinarske nagrade nauka u društvu) dodeljuje od 1972. godine, poziva zainteresovane naučne novinare, komentatore i pisce da svoj rad – objavljen ili emitovan na engleskom jeziku u periodu 1.1.2023-31.12.2023. –  prijave do 1. februara ove godine. 

Zainteresovani novinari i pisci mogu da konkurišu u okviru sledećih kategorija: knjiga; komentar; vest ili izveštaj o nekom naučnom događaju, otkriću ili temi (do 1,500 reči); duža, detaljna analiza ili video izveštaj o nekom naučnom događaju, otkriću ili temi (do 4,000 reči); istraživanje ili duža forma (više od 4,000 reči); serija video priloga ili članaka o nekoj naučnoj temi. 

Nacionalno udruženje naučnih pisaca (NASW) je ustanovilo nagradu davne 1972. kako bi nagradilo pojedince i timove novinara i pisaca za njihovo ,,istraživačko ili interpretativno izveštavanje o nauci i njenom uticaju na savremeno društvo.

Počevši od prve nagrade 1972. godine, pobednici su demonstrirali inovativno izveštavanje koje prevazilazi samu nauku,  koje se bavi etičkim problemima i implikacijama za zajednice i društvo u celini.  Naš primarni cilj jeste da prepoznamo naučno pisanje koje je oblikovano različitim perspektivama, jer nam ono omogućava da podrobnije ispričamo važne priče koje mogu mnogo da pomognu našim čitaocima i zajednicama. Stoga smatramo da je raznovrsnost tema, izvora, publike i autora kritična komponenta izvrsnosti”, navodi se na veb-sajtu Udruženja.

Više informacija o kriterijumima za prijavu i načinu prijave dostupno je na ovom linku.podeli