Jedan od najznačajnijih srpskih matematičara bio je zapažen i kao pronalazač, pisac, muzičar, novinar

Mihailo Petrović Alas jedan je od najznačajnijih srpskih matematičara. Rođen je 1868. godine u Beogradu. Uživao je veliko poštovanje u društvu, zapažen i kao pronalazač, pisac, ribolovac, trgovac, muzičar, ali i novinar. Dok je bio dečak, sa svojim najboljim prijateljem Pavlom Popovićem planirao je da studira hemiju. Međutim, kada su odrasli, pošli su drugim putem: Mika Alas, kako mu je bio nadimak, postao je matematičar a Popović književni kritičar.

Mihailo je odrastao sa dedom Novicom Lazarevićem, koji je imao veliki uticaj na njega. Deda ga je vodio u vinograde i na Savu, gde je Mihailo zavoleo ribolov. Kasnije je i sam postao majstor alas. Po završetku tada Prve beogradske gimnazije, odlazi na studije u Pariz 1889. godine. Studije na Sorboni, najprestižnijoj školi u Parizu, u početku mu je omogućio deda, a kasnije je nastavio školovanje zahvaljujući stipendiji koju je dobio od države.

Pariz je u to vreme bio centar matematike, gde se Mihailo razvio u vrhunskog matematičara svetskog glasa. U dva navrata ga je primio predsednik Francuske kao đaka generacije. Bio je veoma skroman, pa je čak i od dede tražio u pismima da nikome ne spominje ovu čast. Studije u Parizu završio je doktoratima iz matematike iz fizike. Čim se vratio, postao je redovni profesor Velike škole u Beogradu.

Trudio se da unapredi nastavu, kako u Velikoj školi tako i u gimnazijama. Mika Alas je osmislio konstrukciju za dva takozvana analogna računara, što su bile prve preteče kasnijim digitalnim mašinama za računanje. Jedan je bio „hemijski“, ali nikada nije konstruisan. Drugi analogni računar zvao se hidrointegrator i rešavao je dve klase diferencijalnih jednačina. Za njega je 1900. godine na Svetskoj izložbi u Parizu osvojio zlatnu medalju.

Bio je veliki putnik i svoje doživljaje je beležio u pismima koja je potom slao sam sebi. Pored toga, napisao je „Roman jegulje“, u kome objašnjava tajne životnih ciklusa ovih fascinantnih životinja.

——————————————————————————————————————————-

LICA MATEMATIKE

Naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike (M3) ove godine predstavlja stvarna, živa lica matematike širom Srbije – deset najkreativnijih nastavnika matematike, ali i lica deset velikana koji su kroz istoriju gradili ovu disciplinu.

Po biografskim motivima matematičara koji su deo akcije ”Lica matematike” Centar za promociju nauke je organizovao akciju rešavanja zadataka Moj današnji zadatak

podeli