Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade je beloruska književnica i novinarka Svetlana Aleksijevič

Tekst: Ljiljana Ilić

Beloruska književnica Svetlana Aleksijevič ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Mada kao pisac nije poznata našoj javnosti, odluka Švedske kraljevske akademije nije bila veliko iznenađenje za sve one koji su na kladionicama i internetu pratili izbor ovogodišnjeg laureata.

Nobelov komitet je svoju odluku saopštio na konferenciji u Stokholmu, po tradiciji četvrtog dana Nobelove nedelje, opisujući njeno pisanje kao „polifonijsko, kako spomenik patnji i hrabrosti u naše doba“.

Mada se dodeljivanje nagrade beloruskoj književnici već tumači kroz političku prizmu i odnose sa Rusijom, Svetlana Aleksijevič je redak laureat na polju dokumentarne proze. Nažalost, a prema podacima iz baze Narodne biblioteke Srbije, kod nas nije prevođena.

U Belorusiji je izgradila izuzetno zapaženu karijeru novinarke i publicistkinje. Međutim, zbog svog angažmana često je dolazila u sukob s vlastima. Dugo je živela u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a u rodnu Belorusiju – gde su njene knjige bile zabranjene – vratila se 2011. godine.

Pratite Nobelovu nedelju 2015.

Svetlana Aleksijevič rođena je 31. maja 1948. u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u belorusko-ukrajinskoj porodici. Nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselila se u Belorusiju, gde su joj roditelji radili kao nastavnici.

Privukla je pažnju kritike svojim stilom i novinarskim izveštajima iz politički turbulentne Rusije. Bavila se istraživačkim novinarstvom, a među najpozantijim knjigama je njen opis rata u Avganistanu koji je Sovjetski Savez vodio osamdesetih godina. Izuzetno je zapažena i njena knjiga o černobiljskoj katastrofi.

Njene knjige pominju se kao književna hronika emocionalne istorije sovjetske i postsovjetske ličnosti. U ciklusu „Glasovi Utopije“, u kome je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca. Poznata je i po romanu „Rat nema žensko lice“, baziran na pričama žena koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu.

Svetlane Aleksijevič je objavila i knjige „Dečaci od cinka: sovjetski glasovi iz zaboravljenog rata“ (1992), „Začaravanje smrću“ (1994), „Poslednji svedoci: knjiga priča koje nisu za decu“ (20014) ili „Polovno vreme“ (2013).

Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada, između ostalih Herederove nagrade, kao i Nagrade za evropsko razumevanje u Lajpcigu.

Istražite više o Nobelovim nagradama 2015.

Istražite više o Nobelu prethodnih godina

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja