EURAXESS Smart Talks, projekat koji finansira Evropska unija, nedavno je objavio dve podkast epizode pod nazivom Decoding ERC Grants (Dekodiranje ERC grantova), u kojima se detaljno govori o prestižnim grantovima Evropskog istraživačkog saveta. Cilj podkasta je da proces konkurisanja i put ka ERC grantu objasni i približi svim zainteresovanim istraživačima.

„Pozabavićemo se teškim pitanjima sa kojima se suočavaju istraživači kada se prijavljuju za ERC grant i daćemo jasne savete o tome kako da svoj predlog istraživanja podignu na viši nivo“, navodi se na veb-sajtu EURAXESS Smart Talks.

EURAXESS je, inače, panevropska mreža koja podržava mobilne istraživače, i ima za cilj da u okviru Evropskog istraživačkog prostora obezbedi kompletno informisanje i usluge podrške evropskim i neevropskim istraživačima koji žele ostvarenje istraživačke karijere u Evropi.

U prvoj epizodi, „Efektivna komunikacija“, gošća je Dafna Gold Melkior, koja se inače bavi naučnom i preduzetničkom komunikacijom, pomažući ekspertima i naučnicima da svoje ideje, istraživanja i inovacije predstave na jasan, precizan i svima razumljiv način. Dafna Gold Melkior, koja već 20 godina pomaže istraživačima i preduzetnicima da se uspešno prijave na različite tendere, takmičenja i grantove, završila je osnovne studije Komunikacije na Univerzitetu u Haifi. U prvoj epizodi, koja je dostupna na ovom linku, Gold Melkior, između ostalog, govori i o tome kako samouvereno predstaviti nove ideje, kako komunicirati sa ekspertima iz različitih oblasti i kako aplicirati za ERC-ov Synergy grant.

U drugoj epizodi, „Uspešne strategije“, koja je dostupna na ovom linku, gost je prof. dr Maksimilijan Ših sa Univerziteta u Talinu, u Estoniji, multidisciplinarni naučnik i istoričar umetnosti, ujedno i član žirija koji odlučuje o prijavama za ERC grantove. Profesor dr Ših, između ostalog, govori i o tome kako izgleda dobra prezentacija projekta, kako loša, i šta aplikanti mogu da očekuju u razgovoru sa članovima žirija.

podeli