Nakon dvogodišnjeg istraživanja kineski naučnici napravili prvi automobil kojim možete upravljati uz pomoć vaših misli

Tekst: T. Marković

Ovim automobilom na moždani pogon može se jednostavno upravljati korišćenjem opreme za čitanje signala iz mozga. Osnovni cilj istraživača sa Univerziteta Nakai iz grada Tijanin u Kini bio je da naprave vozilo za ljude koji ne mogu samostalno da se kreću i upravljaju automobilom. Bez pomeranja ruku ili stopala, vozač može da pomera ovaj novi izum napred ili nazad, zaustavi ga, otključa ili zaključa.

Oprema korišćena u izradi ovog automobila sadrži 16 senzora koji beleže električnu aktivnost mozga osobe koja upravlja vozilom. Prikupljeni podaci prolaze kroz posebno osmišljen program koji filtrira signale i prevodi ih, omogućavajući upravljanje.

Ipak, meću istraživačima se pojavila bojaznost od  mogućih saobraćajnih nezgoda pri iznenadnom ometanju vozača tokom zadavanja naredbi automobilu. No, vođa projekta, profesor Duan Feng, smatra da su ti strahovi neosnovani jer je čovekova koncentracija neophodna samo tokom skretanja vozila ili promene saobraćajne trake. Mada, pitanje je da li bi korisnici mogli da veruju aplikaciji koja fizički  kontroliše auto umesto njih samih.

Duan tvrdi da je svrha tehnologije da služi ljudima i smatra da bi uskoro ovaj proizvod mogao da se komercijalizuje. Za sada, vozilo na moždani pogon može da se vozi bez skretanja i ne postoje planovi da se ono u skorijoj budućnosti stavi u proizvodnju.

podeli