Prva američka svemirska stanica SkyLab lansirana je 14. maja 1973. godine

Foto: Wikimedia

Tekst: M. Simonović

Prva američka svemirska stanica SkyLab lansirana je 14. maja 1973. godine sa Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Na stanici je izučavana mikrogravitacija a izvršeno je i nekoliko Sunčevih eksperimenata. Nove tehnologije su omogućile astronautima tuširanje, korišćenje toaleta i kuhinje. Sprovedene su ukupno tri misije sa po tri člana posade, a poslednja se vratila na Zemlju 8. februara 1974. godine.

NASA nije osmislila odgovarajući mehanizam bezbednog vraćanja stanice na Zemlju, pa problem nastaje 1978. godine kada je uočeno da letelica odstupa od predviđene putanje kretanja. Inženjeri su 11. jula 1979. godinne aktivirali rakete koje su obrazle letelicu usmeravajući je ka Indijskom okeanu. Delovi stanice su pogodili zapadnu Australiju, ali srećom nije bilo povređenih.

NASA je, nakon verifikacije, pronalazačima vraćala delove SkyLab stanice pa je i danas moguće kupiti ih na nekim aukcijskim sajtovima.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli