Peta zvezda po sjaju u sazvežđu Škorpije spada u promenljive zvezde

Foto: Stellarium

 

Tekst: J. Nikolić

Recenzija: D. Pavlović

Jedna od tri zvezde koje se nalaze u predelu glave zamišljene škorpije, koju oblikuje istoimeno sazvežđe, jeste i Delta Škorpije. Njen položaj je takav da je ponekad zaklanja Mesec. Njena udaljenost od Zemlje nije prevelika, ali previše prašine u vidokrugu čini da je posmatramo kao prigušenu svetlost.

Delta Škorpije je zvanično peta po sjaju u ovom sazvežđu, ali ona spada u promenljive zvezde i ima nepravilne varijacije u svojoj osvetljenosti tako da je na svom vrhuncu, od 2003. do 2004. godine, bila čak i druga po sjaju u svom sazvežđu. Koliko će jako sijati u velikoj meri određuje materija koja je okružuje.

Delta Škorpije je zvezdani sistem koji čine dve zvezde, udaljene jedna od druge oko 13,5 astronomskih jedinica, a pretpostavlja se da se na većoj udaljenosti nalazi još jedna zvezda.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

podeli