Uz pomoć malo zagrejane slane vode, mogu da nateram jabuku da se suprotstavi gravitaciji
Piše: Slobodan Bubnjević
Da li bi jabuka mogla da leti? Uz pomoć malo zagrejane slane vode, mogu da nateram jabuku da se okreće i podigne i tako suprotstavi gravitaciji. Ako sve izvedem kako treba, jabuka će na trenutak poleteti.
ŠTA MI JE SVE POTREBNO?
- Jedna široka posuda (koja može da se zagreva na ringli)
- Šest šolja vode
- Dve kašike soli
- Jedna jabuka
- Ringla
KAKO IZVODIM OGLED?
KORAK 1
Prvo sipam šest šolja vode u jednu široku posudu. |
KORAK 2
Stavim jabuku u vodu da vidim šta se dešava. Jabuka potone. Zatim, koliko god da čekam, jabuka i dalje stoji na dnu. |
KORAK 3
Počinjem sa pravim eksperimentom. Sipam dve kašike soli u vodu i potom dobro promešam. |
KORAK 4
Na ringli zagrevam slanu vodu dok ne provri. |
KORAK 5
Stavim jabuku u vrelu vodu i čekam nekoliko minuta. |
ŠTA SE DOGAĐA?
Kad se natopi slanom vodom, jabuka će polako početi da rotira u vreloj vodi. Rotiraće sve brže. Zatim će početi da se podiže. I podizaće se polako sve više i više, sve dok se ne stigne na površinu. Na kraju će se izdići iznad površine i barem na trenutak lebdeti u vazduhu.
UPOZORENJE
Ovaj ogled obavezno treba izvoditi UZ PRISUSTVO odraslih osoba. Mada oni nikako ne razumeju da jedna jabuka može tek tako da poleti, njihovo prisustvo je potrebno jer se u ogledu voda zagreva na ringli, a potom se u nju stavlja jabuka, što može biti opasno ako se voda prospe. Roditelji stalno nešto kuvaju, pa im grejanje vode neće biti težak zadatak.
ZAŠTO JABUKA LETI?
Ovaj ogled je primer jedne hemijske reakcije. Ta reakcija toliko izmeni jabuku da od nje napravi neku vrstu balona. Dok se zagreva, slana voda lagano ulazi u jabuku i reaguje sa materijama koje se nalaze u njoj. Za svaku hemijsku reakciju je potrebno vreme, pa zato moramo da sačekamo nekoliko minuta. U kori jabuke se nalazi materija pektin, koja reaguje sa slanom vodom i pretvara se u jedinjenje koje je izuzetno lagano. Ta novonastala materija je kao helijum, koji je lakši od vazduha i ubacuje se u balone. Zbog toga jabuka, umesto svojom prirodnom korom, biva obavijena tankim slojem lakšim od vazduha, koji je polako potiskuje uvis i podiže poput balona.
ŠTA MOŽE DA LETI?
Na sva tela deluje sila gravitacije i ona zbog toga padaju na zemlju. Međutim, neke stvari uspevaju da se održe u vazduhu. Avioni i ptice, zbog svog kretanja i oblika, iznad i ispod svojih tela izazivaju promenu pritiska, pa nastaje sila koja je jača od gravitacije i koja ih podiže uvis. Kod balona je stvar nešto drugačija. Baloni su lakši od vazduha, pa vazduh teži da se spusti ispod balona, tako da se balon zbog toga podiže uvis.
ŠTA JE HEMIJSKA REAKCIJA?
Hemijske reakcije se događaju svakog trenutka oko tebe. One omogućuju da se spajanjem dve materije stvori treća, sasvim drugačija. Dok tvoj stomak vari hranu, on meša razne materije kako bi izazvao reakciju i hranu pretvorio u ono što je organizmu potrebno. A primera ima svuda unaokolo – u kuhinji dok mama pravi sos od raznih materija, u laboratoriji gde naučnici mućkaju razne materije u epruvetama, ali i na ulici. Ako pogledaš neku metalnu ogradu koja nije zaštićena dobrom farbom, videćeš kako se ona polako prekriva rđom. Rđa nastaje u hemijskoj reakciji metala i vazduha.
MISTERIJA JEDNOG OGLEDA
Mogućnost da jabuka poleti na ovaj način otkrio je ruski naučnik Vladimir Kalinknikov davne 1867. godine. On je želeo da napravi lek protiv malarije, pa je pomešao i zagrejao više raznih supstanci u jednoj posudi – malo vode, soli, kvasca, šećera i metala. Potom je u tu posudu stavio jabuku. Međutim, od cele smese nije nastao lek protiv malarije, nego nova materija, koja je obmotala koru jabuke i podigla je. Kaliniknikov se šokirao kad je to video. Međutim, njegova mešavina je bila takva da je jabuka, navodno, naglo izletela i udarila ga u glavu. To je verovatno samo legenda, ali zbog toga ne pravimo njegovu mešavinu. Malo slane vode je sasvim dovoljno da jabuka polako izađe iznad vode.