Razgovori o nauci

Kojim putem ide nauka u Srbiji?

(VIDEO) “Trenutno stanje nauke u Srbiji je bremenito problemima”, kaže u razgovoru za Elementarijum državni sekretar za nauku, dr Vladimir Popović

Razgovarao: Slobodan Bubnjević

Tekst čitala: Ljiljana Ilić

Grafika: Aleksandar Savić

Montaža i kamera: Bojan Živojinović (Tajmlajn)

Nauka u Srbiji stoji na raskrsnici. Nakon burnog proleća za naučnike u Srbiji, Vlada Republike Srbije je 6. maja 2016. godine, na samom kraju mandata, poništila Konkurs za finansiranje naučnih projekata, a projekti ciklus je produžen.

To je značilo da će rešavanje stanja u nauci sačekati jesen, formiranje novog tima ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i izbor novog državnog sekretara za nauku. 

“Trenutno stanje nauke u Srbiji je bremenito problemima”, kaže u prvom razgovoru za “Elementarijum” prvi čovek u naučnom resoru, prof. dr Vladimir Popović, novi državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Problemi su se gomilali, malo stvari je rešavano. Došli smo sad u situaciju da imamo neizvesnost oko projektnog ciklusa, da smo imali dva puta produženje, odnosno dve godine su produženi postojeći projekti. Mi u ovom trenutku moramo da donesemo odluku šta sa novim ciklusom ili novim produženjem, smatra Popović.

Vladimir Popović je profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde drži nastavu na Katedri za motorna vozila. Doktorirao je 2008. godine, a u svojoj naučnoj karijeri je objavio 110 radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

U jesen 2016. godine, Vladimir Popović je imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnoiloškog razvoja. U trenutku prepunom izazova, preuzeo je upravljanje resorom nauke u Srbiji.

“Mi ako na neki način ne osvežimo projektni ciklus, bilo da uradimo rekategorizaciju, uvedemo nove ljude, ili da raspišemo novi poziv ne možemo realno zadržati ovaj broj. Broj je počeo da pada”, kaže Popović, dodajući da je prošle godine bio na nivou prethodne godine, ali pokazatelji ove godine nisu baš sjajni. “Ušli smo u šestu godinu istog projektnog ciklusa i logično je da dođe do određenog zasićenja”, smatra.

Prvi intervju za Elementarijum, državni sekretar Popović je dao tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga, gde je bio gost Centra za promociju nauke, zajedno sa predsednikom Nacionalnog saveta za nauku, akademikom Zoranom Popovićem.

“Smatram da je promocija nauke ne baš jednako važna kao samo istraživanje, ali izuzetno važna”, objasnio je. “Iz tog razloga sam rekao da ćemo da pojačamo još intenzitet saradnje, intenzitet rada Centra za promociju nauke. Živimo u vremenu ako nešto ne objavimo da smo uradili, praktično nismo uradili”.

Istražite više u video prilogu…

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs