Centar za promociju nauke od 3. do 7. avgusta organizuje virtuelni Dečji naučni kamp (DNK), a i ove godine vlada veliko interesovanje za naučne avanture čije rezultate predstavljamo uživo na Instagramu, u petak, 7. avgusta, u 18 časova

Ovogodišnji virtuelni DNK odvija se od 3. do 7. avgusta, a na njemu učestvuju deca iz cele naše zemlje, ali i iz nekoliko inostranih zemalja. Program je predviđen prvenstveno za decu osnovnoškolskog uzrasta, od završenog prvog do završenog osmog razreda, ali je otvoren i za zainteresovane istraživače do 18 godina.

Virtuelni format, osmišljen u uslovima pandemije, omogućio je da prvi put broj učesnika nije ograničen – na adresu Centra za promociju nauke pristiglo je čak 377 prijava dece od 6 do 18 godina iz svih krajeva Srbije: Lazarevac, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Smederevo, Aranđelovac, Sombor, Prokuplje, Leskovac, Bački Petrovac, Zrenjanin, Požarevac, Čačak, Gornji Milanovac, Kosovska Mitrovica, Novi Pazar, Ruski Krstur, Pančevo, Knjaževac, Subotica… Ali i Banjaluka, Prijedor, Podgorica, Berane, Vašington, Malta, Beč

Uslov za učešće na DNK je ljubav prema nauci i istraživanjy, a od tehničkih uslova neophodan je uređaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje se koriste tokom kampa (Viber, Instagram, Zoom). Tema prvog virtuelnog DNK ovog leta je Nauka u komšiluku! Zadaci su podeljeni u četiri tematske celine: Nebo iznad komšiluka, Ptice mog komšiluka, Biljke u mom komšiluku i Istorijat mog komšiluka.

Učesnici svakoga dana imaju priliku da se upuste u malu naučnu avanturu na različitu interesantnu temu. Svaki od pet dana kampa počinje jutarnjim virtuelnim okupljanjem tokom kojeg učesnici razgovaraju sa stručnjacima o temi dana i zadacima. Učesnici potom dobijaju istraživački trag do zadatka, koji će voditi do iznenađenja, tj. novog otkrića o neposrednom okruženju u kom žive.

Svaki dan ovi istraživački zadaci upućuju decu u potragu za novim znanjima, u sopstvenom stanu, na terasi ili u najbližem parkiću (u tom slučaju je važno da mlađa deca imaju pratnju odraslih). Tokom potrage učesnici sve vreme komuniciraju putem grupnog četa, razmenjuju ideje, traže odgovore na pitanja, dele snimke, fotografije i audio-zapise prikupljenih podataka.

Učesnici DNK proučavaće teme iz oblasti astronomije, analiziriti dnevno i noćno nebo, zatim preći na biologiju i posmatranje ptice iz našeg komšiluka i pravljenje pojilica za njih, a istraživaće i biljni svet koji raste u komšiluku. Sve vreme, na ovaj način, oni će otkrivati i beležiti istoriju svog komšiluka pravim naučnim metodama! Kroz ovu istraživačku DNK avanturu učesnici stižu do novih saznanja i o nauci i o svom neposrednom okruženju.

Popodne poslednjeg dana, u petak, 7. avgusta, u 18 časova, rezervisano je za program uživo na Instagramu, tokom koga će deca moći da se uključe video-pozivom i zajednici naučnih entuzijasta na mrežama predstave svoja otkrića i zaključke.

 

Instagram:

centar_za_promociju_nauke

#DNK2020

#DecjiNaucniKamp

 

podeli