Radionice

Kolokvijum naučnog novinarstva

U utorak, 4. novembra, u 14 časova, CPN organizuje prvi Kolokvijum naučnog novinarstva u ovoj sezoni

Centar za promociju nauke i ove sezone organizuje Kolokvijum naučnog novinarstva, kurs namenjen studentima koji su zainteresovani da se usavršavaju u ovoj oblasti. Prvi skup u ovoj seriji Kolokvijuma organizuje se u Naučnom klubu, 4. novembra 2014. godine, u 14 časova.

Grupa od trinaest studenata koja će prisustvovati Kolokvijumu imaće priliku da prođe kroz malu školu naučnog novinarstva. Cilj programa je da polaznike uvede u svet medija i da ih osposobi za pisanje naučnopopularnih tekstova.

Kurs vodi Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a, a tokom jeseni će se kao predavači uključivati i brojni drugi profesionalni naučni novinari u Srbiji. Kao kurs koji je zamišljen dvosmerno, Kolokvijum podrazumeva kako dijalog sa polaznicima tako i izradu konkretnih tekstova.

Kolokvijum naučnog novinarstva je program Centra za promociju nauke koji je, kao oblik podrške naučnim novinarima, do sada bio isključivo namenjen profesionalcima iz beogradskih redakcija. Tokom prethodnih godina održano je više sastanaka. No, s obzirom da se povećalo interesovanje studentata i mladih novinara za naučno novinarstvo, Kolokvijum se ove sezone posvetio mlađim polaznicima.

Na prvom u nizu sastanaka u programu, ove jeseni govoriće se o tome kako se piše novinski tekst. Naredni razgovori će biti posvećeni pitanjima kako na najbolji način istražiti temu o kojoj se piše, kako ispitati pouzdanost podataka, kako raditi sa sagovornicima i kako razumeti naučni kontekst. 

Jedna serija Kolokvijuma traje tri meseca, nakon čega će biti okupljena nova grupa polaznika. Kolokvijum podrazumeva i grupni rad, a najuspešniji tekstovi, nastali tokom kursa, biće objavljeni na portalu Elementarijum. 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs