U centru

Izabran pobednik konkursa

Na konkursu za vizuelno rešenje srpskog izdanja knjige ”Šta biljka zna: Vodič kroz svet čula” pobedila je Ivana Bugarinović

 

 

U neočekivano jakoj konkurenciji, pobednik konkursa za naslovnu stranu srpskog izdanja knjige ”Šta biljka zna: Vodič kroz svet čula” je Ivana Bugarinović. Grupa za izdavaštvo Centra za promociju nauke bila je iznenađena velikim odzivom na konkurs. Žiri u sastavu Borut Vild, Tanja Andađević i Ivan Umeljić birao je između čak 210 vizuelnih rešenja koja su poslala 84 dizajnera. U izboru pobednika je učestvovao i autor knjige, Danijel Šemovic, profesor molekularne biologije i ekologije biljaka na Univerzitetu u Tel Avivu.

U teškoj selekciji sa mnogo zanimljivih rešenja, najbolje se pokazala Ivana Bugarinović. Njen dizajn naslovne strane, rikne i zadnje korice na jasan i upečatljiv način povezuje svet biljaka sa čulima i rukom kao simbolom ljudske interakcije sa okolnim svetom. Kao pobednici, Ivani pripada nagrada od 15.000 dinara i prilika da svojim dizajnom uobliči jedno od najzanimljivijih ovogodišnjih izdanja na domaćem tržištu.

Koristeći aktuelna naučna saznanja, autor Danijel Šemovic naglavačke okreće naše uobičajeno viđenje života biljaka. Od poznavanja sile Zemljine teže do reagovanja na zvuk, dodir i mirise, ”Šta biljka zna: Vodič kroz svet čula” pokazuje kako su nam biljke sličnije nego što možemo da pretpostavimo, istovremeno razotkrivajući mnoge raširene pseudonaučne zablude. Knjiga je jedan od najzapaženijih naučnopopularnih bestselera u poslednjoj deceniji, i do sada je prevedena na 13 svetskih jezika.

U izdanju Centra za promociju nauke, sa originalnim vizuelnim rešenjem, srpsko izdanje knjige ”Šta biljka zna: Vodič kroz svet čula” pojaviće se u knjižarama širom Srbije tokom maja.

 

O pobednici konkursa

Ivana Bugarinović

Rođena je u Beogradu, gde je 2008. godine diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti. Od 2014. godine živi u Zagrebu, gde trenutno radi kao grafički dizajner, UI/UX dizajner i nezavisni ilustrator. Ilustracije su joj objavljene u časopisima Schloc Magazine, Élémentaire Zine, Amelia’s Magazin, City Magazine. U oktobru 2015. dobila je nagradu za ilustraciju na ISKON-ovom konkursu ”Iskon očima ilustratora”.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs