Festival nauke 2011.

Pogled u Centar

2-4. decembar Na Festivalu nauke, koji je posetila 21.000 ljudi, CPN otvorio prozore ka nauci


 

Piše: Staša Bajac

U petak, 2. decembra, otvorene su kapije petog po redu Festivala nauke, koji se ove godine održava od 2. do 4. decembra na četiri lokacije – u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), Teatru „Bojan Stupica“,  Galeriji Narodne banke i Robnoj kući „Kluz“. U ovom pravom prazniku nauke Centar se pridružio šarenoj bujici od nekoliko stotina učesnika koji su došli iz brojnih naučnih ustanova u Srbiji.

„Budući da je merilo čoveka upravo način na koji koristi svoju moć, želim pre svega da se zahvalim ovim mladim ljudima i svim učesnicima Festivala, što uporno, dugi niz godina, promovišu nauku“, rekla je na ceremoniji otvaranja Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, obraćajući se mladim učesnicima Festivala.

„Želim da im čestitam jer su pioniri na tom putu i da ih pozovem da sa nama, svi zajedno, i javni sektor, i nevladine organizacije, i mediji, naravno, nastave da doprinose tome da se naučna pismenost u Srbiji unapredi“, pozvala je Aleksandra Drecun, čestitajući organizatoru i zahvaljujući se promoterima nauke.

CPN je pokrovitelj Festivala, ali je, već drugu godinu zaredom, i jedan od učesnika i izlagača. Svoj štand koncipirao je u duhu svoje misije – da bude prozor u svet nauke. Na ovom mestu, odmah nakon ulaza u zgradu Robne kuće „Kluz“, posetioci Festivala nauke mogu da provire u veliku kutiju punu raznovrsnih sadržaja, podeljenih u nekoliko tematskih celina.

Centar za promociju nauke otvara više aktuelnih tema na Festivalu nauke.

Istražite ceo temat:

U centru Festivala

Naime, posetioci mogu da vide veliki beli zid iza kog se kriju životinje, laboratorija, predstave svemira, vozić koji lebdi u vazduhu i još mnogo toga. Nauka za građane često predstavlja nepoznanicu kojoj je teško prići. Baš iz tog razloga, postavka se nalazi iza simboličnog zida sa mnoštvom otvora – Centar aktivno radi na otvaranju nauke ka društvu i pružanju mogućnosti građanima svih uzrasta da nauku vide i razumeju.

U isto vreme, ova naučna kutija je neka vrsta najave zgrade Centra, koja se gradi u bloku 39 na Novom Beogradu. Nauka će u zgradi biti predstavljena na interaktivan način, kroz stalne i privremene postavke, kroz Dečji naučni klub, laboratorije, auditorijume, planetarijum, naučni bioskop, naučni vrt, predavanja, eksperimente, demonstracije, kongrese, debate.

„S vremena na vreme, duh otkrića u nepravilnim intervalima poseti Zemlju. Retki srećnici koji to prepoznaju shvate da je to velika ideja i znaju da će se ona sprovesti. Ovo su reči Nikole Tesle, koji je želeo da nam dočara kako on vidi svet oko nas, a mi danas možemo da ih pozovemo u pomoć kako bismo objasnili šta je svrha promocije nauke i ovakvih festivala“, zaključila je Aleksandra Drecun.

Šta posetioci štanda Centra za promociju nauke mogu da vide?

U saradnji sa JP Srbijašume, Centar za promociju nauke nastavlja svoje aktivnosti obeležavanja Međunarodne godine šuma, pa će posetioci moći da pogledaju film Šume za ljude, vide šta se to krije u našem terarijumu i uživaju u fotografijama mikrokosmosa. U ovom, „šumskom“ delu, nalazi se i Eriksonovo drvo, osetljivo na ljudsko prisustvo, koje tvituje svoje raspoloženje. Razumevanje ovih drvenastih osećanja omogućuju ekrani na kojima se pojavljuju njegovi tvitovi.

Ove godine Centar obeležava i Međunarodnu godinu hemije, pa je u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom na Festival preneo pravu malu laboratoriju.

Centralno mesto štanda zauzima maglev, čudo tehnologije u vidu voza koji doslovce lebdi u vazduhu dok se kreće. Ovaj eksponat Centar je napravio sa prof. Ivanom Dojčinovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, u želji da građanima približi fascinantnu primenu kvantne fizike.

U čast godišnjice Gagarinovog leta u svemir, Centar i Muzej vazduhoplovstva omogućili su posetiocima da na specijalnim ekranima gledaju projekcije svemira u 3D-u. U okviru postavke pod nazivom „Čovek u svemiru 1961–2011“ nalaziće se i lunarni modul i lutka kosmonauta.

Ovom prilikom, Centar za promociju nauke poziva građane svih uzrasta da zavire u bogat i napredan svet nauke i tehnologije i na taj način upotpune svoje iskustvo na ovogodišnjem festivalu nauke.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs