Otkrića

Santa leda teška 315 milijardi tona odlomila se od Antarktika

Ledena polica Ejmeri na Antarktiku je nedavno proizvela svoju najveću santu leda u poslednjih 50 godina

Foto: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Santa leda – teška 315 milijardi tona – zauzima površinu od oko 1636 kvadratnih kilometara i malo je manja od škotskog ostrva Skaj. Ima i ime – zove se D28. Svi ovi podaci nedvosmisleno ukazuju na to da će D28 morati konstantno da se posmatra, a promene prate, jer bi u budućnosti mogla da predstavlja opasnost po brodove.

Poslednji put kada je sa Ejmeri krenula santa leda bilo je to početkom šezdesetih godina 20. veka, i zauzimala je prostor od oko 9000 kvadratnih kilometara. Ejmeri je, inače, treća najveća ledena polica na Antarktiku, i predstavlja ključni odvodni kanal za istok kontinenta. Ova ledena polica je u osnovi plutajući nastavak niza glečera koji se s kopna slivaju u more. Topljenjem santi leda ovi ledeni tokovi održavaju ravnotežu.

Inače, deo Ejmerija sa kojeg se „odvalio“ D28 ima i nadimak – Loose Tooth, jer na satelitskim snimcima neverovatno podseća na zube kakve imaju mala deca. Iako prilično klimav, Loose Tooth je i dalje povezan sa ostatkom police Ejveri.

„To [Loose Tooth] je kao kutnjak u poređenju sa bebinim zubom“, kaže za Bi-Bi-Si njuz profesorka Helen Friker sa Instituta za okeanografiju Skrips.

Ona je još 2002. godine predvidela da će se Loose Tooth odvojiti negde između 2010. i 2015.

Iako neki misle drugačije, prof. Friker tvrdi da ne postoji veza između ovog događaja i klimatskih promena. Satelitski podaci još od 1992. pokazuju da je Ejmeri približno u ravnoteži sa svojom okolinom, uprkos tome njena površina leti intenzivno topi.

„Iako je na Antarktiku mnogo toga o čemu treba brinuti, još nema razloga za uzbunu kada je ova ledena polce u pitanju“, kaže ona.

I pored toga, Australijska antarktička divizija će pomno pratiti dešavanja na polici Ejmeri. Stručnjaci kažu kako je moguće da će gubitak tako velikog brega promeniti geometriju naprezanja na prednjem delu ledene sante. To bi moglo da utiče na pukotine, pa čak i na stabilnost Loose Tooth-a.

Sam D28, inače, ima oko 315 milijardi tona leda i debeo je 210 metara. Ime potiče od klasifikacionog sistema Američkog nacionalnog centra za led, koji deli Antarktik na kvadrante. Obalne struje i vetrovi nosiće ovaj teški ledeni breg prema zapadu. Verovatno će biti potrebno nekoliko godina da se on potpuno raspadne i istopi.

 

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs