Otkrića

Metamorfoza limusaurusa

Novootkrivenoj vrsti dinosaurusa, limusaurusu, u pubertetu su ispadali zubi, a zatim bi mu se razvijao – kljun

Ilustracija: Nobu Tamura

 

Tekst: Marija Đurić

Daleki predak današnjih ptica, dinosaurus Limusaurus inextricabilis tokom adolescencije doživljavao je jedinstvenu promenu koja nije uočena kod drugih dinosaurusa. Primerci ove vrste, otkrivene tek 2009. godine, rađali su se sa svim zubima, da bi ih tokom adolescencije gubili i razvijali kljun.

Zanimljivo je i da je ubrzo nakon što je limusaurus prvi put opisan, pronađen veći broj primeraka različitog uzrasta – od beba do odraslih – u kineskoj provinciji Sinkjang. Njihovi ostaci bili su u ”zamkama smrti”, zaglibljeni u blatu.

Limusaurus je bio sitniji dinosaurus, dugačak oko 1,7 metara i težak petnaestak kilograma, sa kraćim prednjim udovima i dugačkim vratom i nogama. Snažne noge omogućile su mu da brzo trči azijskim ravnicama. Imao je usku lobanju i krupne oči. U vilici je u detinjstvu imao ukupno 42 zuba sa kojima je rođen i koji su periodično određenim redosledom ispadali kako je dinosaurus rastao. Zreli primerci već su bili potpuno bez zuba.

Otkriće jedinstvene metamorfoze u svetu reptila odmah je zaintrigiralo naučnike. U međuvremenu smo saznali da je ova radikalna promena tekla paralelno sa promenom načina ishrane mladog limusaurusa koji je na početku života bio svaštojed i oštrim zubima kidao i meso, da bi kasnije prešao isključivo na biljnu ishranu.

Ekstremne ontogenetske promene kroz koje su prošli ovi daleki rođaci ptica – a u poslednjem istraživanju objavljenom u časopisu Cell potvrđeno je čak 78 njih – inače su retkost kod dinosaurusa i naučnicima pomažu da saznaju više detalja o evoluciji ptica i posebno kljuna.

Istražujući 19 primeraka Limusaurus inextricabilis iz doba Jure, koji su prema veličini tela i izgledu razvrstani u šest faza rasta i razvoja, grupa naučnika među kojima je i paleolog Džejms Klark sa američkog Univerziteta ”Džordž Vašington” potvrdili su da je da gubitak zuba kod ove vrste vrlo postepen i kompleksan proces.

”Iako limusaurus nije u bliskoj vezi sa pticama, podaci sugerišu da bi poreklo gubitka zuba kod ptica moglo da sledi sličnu putanju, sa tranzicionim oblicima koji se javljaju kod limusaurusa”, navodi dr Klark u razgovoru za  ResearchGate News.

Naučnike, kaže, sada očekuje novi izazov – da utvrde da li se kod teropoda, dvonožnih dinosaurusa koji su u bližem srodstvu sa pticama, u periodu razvoja možda javlja sličan proces gubitka zuba.

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs