Nauka i film

Odiseja iza scene

Pre tačno 50 godina, Stenli Kjubrik je počeo sa pripremama za snimanje kultnog naučnofantastičnog ostvarenja 2001: Odiseja u svemiru  

Inspiracija za temu novogodišnje CPN tribine, između ostalog, jeste i kultni film Stenlija Kjubrika 2001: Odiseja u svemiru. Naime, Stenli Kjubrik je pre tačno 50 godina počeo sa pripremama za snimanje ovog, danas kultnog SF ostvarenja.

Slavni holivudski režiser se u taj poduhvat upustio nakon uspeha svojih filmova Spartak, Lolita i Dr Strejndžlav. 2001: Odiseja u svemiru premijerno je prikazana 1968. godine. I sam film je, za to vreme, predstavljao tehnološki prodor, jer je prikazivan na zakrivljenom sinerama projekcionom platnu, a sniman je tehnologijom Super Panavision 70.

Scenario za film napisali su zajedno Kjubrik i čuveni naučnofantastični pisac Artur Klark. Film je delimično inspirisan Klarkovom kratkom pričom „Stražar“ iz 1948. godine. No, nakon premijere filma, Klark je napisao i roman „2001: Odiseja u svemiru“. 

Svemir je i ove godine bio tema u kinematografiji: film Interstelar Kristofera Nolana izazvao je pažnju publike širom sveta, a kritičari su ga poredili sa Odisejom.

CPN tribina

O ovim temama i novim dostignućima u astronautici u vreme priča o bespovratnom povratku ljudi na Mars govoriće zvezde dosadašnjih CPN tribina. Novogodišnja tribina Centra za promociju nauke „Odiseja u svemiru“ biće održana u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u sredu, 24. decembra, u 19 časova. 

Istražite više…

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs