Otkrića

Kako su majušni majmuni oživeli peruanski Amazon

Tamarini, majmuni veličine veverica, zaslužni su za obnavljanje amazonske prašume na severoistoku Perua

Foto: Pixabay

Tekst: Ivana Nikolić

Nekada bujna prašuma na severoistoku Perua, uz obale Amazona, opustela je tokom devedesetih godina 20. veka zbog seče drveća i bila pretvorena u pašnjake za uzgoj vodenog bivola. Kada su je i ljudi potpuno napustili deset godina kasnije, šuma je polako ali sigurno počela da se obnavlja. Naučnici sada imaju i objašnjenje kako – zahvaljujući tamarinima, majmunima veličine veverica, i njihovom potragom za hranom.

Za ovo otkriće zaslužna je grupa međunarodnih istraživača koja je studiju pod nazivom „Mali neotropski primati pomažu prirodnu regeneraciju antropogeno poremećenih područja“, nedavno objavila u časopisu Scientific Reports. Oni su, naime, dugo „sumnjali“ da su za oživljavanje nekada bujnih prašuma zaslužni upravo tamarini, te su, više od 20 godina koristili GPS uređaje i posmatrali majmune kako bi proverili koliko oni vremena provode u prethodno posečenim šumama. Istraživači su takođe proveravali koliko često i gde majmuni, koji su se hranili u obližnjoj šumi, izlučuju semena.

Istraživanje je pokazalo da su tokom prve tri godine majmuni provodili manje od 1,5 % svog vremena u bivšoj prašumi. Do 2016. taj procenat se povećao na oko 12 %. Od nekoliko stotina semena koje su istraživači pratili, 15 je preživelo i dostiglo prosečnu visinu od dva metra. Istraživači su potom sakupili njihove listove i analizirali gene: više od polovine stabala je izraslo iz semena koja su izvorno poticala iz obližnje šume, što potvrđuje da su tamarini odigrali ključnu ulogu u oživljavanju amazonske prašume.

 

 

 

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs