Anticipacije

Ja, veš-mašina

Šta da očekujemo od kućnih poslova u ne tako dalekoj budućnosti? Da li zaista dolazi kraj čišćenju, peglanju i širenju veša?

Tekst: Marija Vidić

Ilustracija: Sandra Milanović

„Hmmm, šta da kuvam, šta da spremam danas za ručak?“

Nema osobe koja se oprobala u kuvanju, a da bar povremeno ne postavi sebi i ukućanima ovo pitanje. Ako želite da budete moderni, možete da odete na neki od naprednijih kulinarskih sajtova i tamo upišete šta sve imate od namirnica u frižideru. Dobićete predloge za kuvanje i detaljna uputstva, jer će sajt pretražiti bazu recepata i ponuditi vam jela za čiju pripremu nije nužan prethodni izlazak do prodavnice.

Digitalne etikete

U kući budućnosti, bar kako je američki tehnološki gigant Majkrosoft odavno vidi, kuvar neće čak morati ni da seda za kompjuter i upisuje koje namirnice ima pri ruci. Jednostavno će ih izvaditi iz frižidera ili ostave i spustiti na kuhinjski pult, a tehnologija će sama da obavi posao. Dobro, neće šporet sam skuvati jelo (a možda jednog dana i hoće, ko će ga znati?), ali će skener koji je ugrađen u pult skenirati digitalne etikete koje svaka namirnica ima. Na velikom kuhinjskom displeju dobićete precizne podatke: šta ste od hrane izvadili, koliko je ima (u gramima i kilogramima), kad je proizvedena, koliko već stoji u frižideru i kad bi najkasnije trebalo da je potrošite.

To da će rerna sama da se uključi pošto ste joj s posla dojavili da počne da peče pile, ili da se opere dok vi otrčite do teretane, više nije budućnost. Ali, nije nemoguće da će u bližoj budućnosti čak i roboti početi da se bave termičkom obradom namirnica. Prvi primerci već su napravljeni i rade, ali još su suviše skupi da bi se masovno proizvodili.

Čaj u 17 časova

Roboti su ionako skoro pa sposobni da za vama pokupe nošene čarape, da rasklone stvari po kući, prirede deci popodnevnu predstavu u dnevnoj sobi, poigraju se sa kućnim ljubimcem, a baki tačno u 17 časova skuvaju čaj. Kućni roboti iz budućnosti, međutim, otišli su mnogo dalje. Oni kose travnjake, slažu veš, brišu podove, čiste pesak u mačjem toaletu, obavljaju kurirske poslove… No, da bi danas dobili ovih pet usluga, potrebno vam je pet robota. U budućnosti, sve će završavati jedan.

Futuristi predviđaju da će brojni kućni poslovi potpuno iščeznuti, bar iz života čoveka. Roboti će biti zaduženi za sve „prljave“ i fizički zahtevnije poslove, ali se to neće dogoditi samo iz čovekovog hira već kao nužnost, jer svetska populacija, pogotovo u bogatim i tehnološki razvijenim zemljama, ubrzano stari.

Južnokorejsko ministarstvo ekonomije znanja procenjuje da će prodaja robota koji pomažu ljudima 2018. godine biti 26 puta veća u odnosu na nivo iz 2008. godine. Udeo kućnih robota u toj brojci biće oko 64 odsto, dok će roboti za edukaciju i zabavu činiti 35 odsto tržišta.

Robot u svakom domu

Još 2007. godine tadašnji direktor Majkrosofta Bil Gejts predvideo je da će u razvijenom svetu, kao što danas svaka kuća ima personalni kompjuter, u budućnosti svaki dom imati bar jednog robota. Do tog trenutka, roboti će postati mnogo savršeniji i veštiji: bolje će i „spontanije“ komunicirati sa ljudima, brže učiti i prepoznavati objekte koji se pomeraju i znati da proračunaju njihovu razdaljinu i predvide pravac kretanja.

No, i drugi kućni uređaji počeće sve više da liče na robote. U pomenutoj Majkrosoftovoj kući budućnosti veš-mašine očitavaju etikete na garderobi. Prema onome što na njima piše odrediće program pranja, temperaturu, količinu praška i omekšivača… Na frižideru se papirići, fotografije i spiskovi namirnica za nabavku ne postavljaju pomoću šašavih magneta koje ukućani donose sa putovanja: spiskovi i slike su digitalni, unose se preko kućne mreže i ekrana osetljivog na dodir.

Krupni koraci

Ova kuća je zaštićeno skrovište za članove porodice. Njena vrata ne mogu se otključati nijednim ključem već samo skeniranjem zenice, otiska prsta ili glasa. Čitava unutrašnjost kuće je u raznim ekranima, pa su čak i zidovi gigantski displeji sa pokretnim tapetama. Danas mogu da budu roze sa crvenim srcima, a sutra sa motivima sa poslednjeg letovanja. Kuće će imati velike uši i pažljivo će izvršavati naredbe ukućana: „Pusti mi onu muziku od juče“, „Ugasi svetlo“, „Pokreni pumpicu u akvarijumu“… No, neće to biti samo nemo izvršavanje naredbi – kuća će moći da odgovori, pa čak i opomene: „U 14 časova je roditeljski sastanak!“

Ne verujete da će se sve ovo desiti? Setite se samo robota usisivača. Ove zverčice pre samo deset godina izgledale su nam kao naučna fantastika, a sada mogu da se kupe u maltene svakoj prodavnici bele tehnike. Dok ste na poslu, u vreme kada vam odgovara, ovi usisivači se „pale“ i počinju da rade – čiste sve ili samo sobe koje ste odredili, a posebno se bave dlakama kućnog ljubimca, pažljivo izbegavaju ivice i podvlače se čak i pod komode. A kada se vratite sa posla, oni su opet uredno parkirani u svojoj bazi gde pune bateriju. Osvrnite se, budućnost je već stigla!

ANTICIPACIJE

Budućnost stiže. Ko će joj otvoriti vrata? Da li sa njom, sa novim naučnim i tehnološkim otrkićima, dolazi i novi kvalitet života? Hoće li budućnost biti baš onakva kakvu očekujemo? O predviđanjima, procenama i najavama budućnosti.

Istražite tekstove iz rubrike ANTICIPACIJE.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs