25. MART 2016.

Zvezda Kastor

Kastor je druga najsjajnija zvezda u sazvežđu Blizanaca i jedna od najsjajnijih zvezda noćnog neba

Kastor je druga najsjajnija zvezda u sazvežđu Blizanaca i jedna od najsjajnijih zvezda noćnog neba. Iako nosi oznaku alfa, koja se uvek odnosi na najsjajnije zvezde u sazvežđu, ipak je manje sjajna od zvezda Poluks, beta Blizanaca. Nalazi se na udaljenosti od 51 svetlosnu godinu od Zemlje.

Ako se bolje pogleda, Kastor se vidi kao tri zvezde – Kastor A, B i C, ali je i svaka od njih u stvari dvojna zvezda, što daje ukupno šest zvezda koje se kriju iza Kastora. Džejm Paund  je uočio prvo kao dvojni sistem Kastora A i B davne 1718. godine. Ove zvezde se kreću jedna oko druge i pripadaju zvezdama glavnog niza, klase A, masivnije su i  sjajnije od našeg Sunca. Treća zvezda Sistema, koja je poslednja i uočena, najverovatnije je mali crveni patuljak sa masom koja polovini mase našeg Sunca.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs