24. januar 2017.

Voyager 2 i Uran

Pre 31 godinu Voyager 2 se približio Uranu

Foto: Wikipedia

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1986. godine Nasin Voyager 2 se najviše približio Uranu. Do sada je to jedina sonda koja se približila ovoj planeti, a za nešto više od pet sati prenela je hiljade fotografija i veliku količinu podataka o Uranu, njegovim satelitima i prstenovima.

Voyager 2 je lansiran 20. avgusta 1977. godine, a kada se približio Uranu pomoću podataka koje je poslao otkriveno je 10 novih satelita i dva nova prstena. Posebnu pažnju je privukao satelit Miranda sa svojim veoma dubokim kanjonima

Zahvaljujući Voyager 2 sondi otkriveno je da je Uran najhladnija planeta u Sunčevom sistemu, da njegovu atmosferu čini 85 odsto vodonika i 15 odsto helijuma, kao i da ova planeta ima magentno polje. Dobijeni podaci su između ostalog pokazali da je sistem prstenova mlađi od same planete, da dan na Uranu traje 17 sati i 14 minuta, a da orbitu oko Sunca završi za 84 zemaljske godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs