6. decembar 2017.

Voda na Marsu?

NASA je na današnji dan 2006. godine objavila footgrafije koje su ukazivale na postojanje vode na Marsu

Foto: NASA

Tekst: V. Radoičić

Kao svoj poslednji doprinos Mars Global Surveyor je napravio fotografije koje je NASA objavila 6. decembra 2006. godine, a koje su ukzaivale na postojanje vode na Marsu. Ideja da se voda nalazi na Marsu postojala je mnogo pre ere svemirskih putovanja. Na osnovu ranih teleskopskih posmatranja pretrpostavljalo se da su polovi bele boje na Marsu indikacija da tamo ima vode.

Ove opservacije zajedno sa činjenicom da dan na Marsu traje 24 sata navele su astronoma Vilijama Heršela da izjavi kako su uslovi na Marsu slični onima na Zemlji. Međutim, već početkom 20. veka većina astronoma je smatrala ”crvenu planetu” znatno hladnijom i isušenom u odnosu na Zemlju. 

Nešto kasnije, početkom ovog veka, bilo je više naznaka za postojanje vode čemu je doprineo i Surveyor tako što je fotografisao jaruge za koje se pretpostavljalo da su dokaz kretanja tečnosti na površini Marsa. Najpoznatiji od ovih kanala nalazi se u Marsovoj dolini po imenu Nanedi Valles

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs