15. maj 2017.

Vilijamina Fleming

Na današnji dan rođena je astronomkinja Vilijamina Fleming

Foto: Wikimedia

 

Tekst: N. Stošić

Na današnji dan 1857. godine rođena je Vilijamina Fleming, prva od čuvenih astronomkinja Harvardske opservatorije, koja je otkrila 10 novih, desetine maglina i više od 200 promenljivih zvezda.

Bez formalnog astronomskog obrazovanja radila je kao pomoćnica kod Edvarda Pikeringa, koji ju je, uočivši njen izuzetni intelekt, zaposlio u Harvardskoj opservatoriji da radi na klasifikaciji zvezdanih spekatara. Do 1890. godine analizirala je spektre više od 10.000 zvezda unapredivši stari sistem klasifikacije u novi Pikering-Fleming sistem.

Potom joj je dodeljeno da upravlja radom grupe žena na spektralnoj klasifikaciji, od kojih mnoge kasnije postaju istaknute astronomkinje poput Eni Kenon i Antonije Mori. Njen govor o radu žena u astronomiji, održan 1893. godine u Čikagu, doveo je do toga da druge opservatorije u Americi počnu da zapošljavaju žene.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs