25. jul 2017.

Vilijam Ernest Kuk

Na današnji dan 1863. godine rođen je australijski astronom Vilijam Ernest Kuk

Foto: Wikipedia

Tekst: N. Kilibarda

Vilijam Ernest Kuk (25. jul 1863. – 7. novembar 1947.) jedan je od najcenjenijih asutralijskih astronoma. Zaslužan je za značajan broj naučnih otkrića. Kao prvi Državni astronom Zapadne Australije, zajedno sa svojim nekadašnjim mentorom Čarslom Todom, osnovao je Pert opservatoriju.

Izumeo je više od stotinu patentiranih tehnoloških inovacija, a ovaj svestrani astronom i profesor sidnejskog univerziteta sa diplomom i u domenu umetnosti, doprineo je poboljšanju niza metoda astronomskih posmatranja i kategorisanja zvezdanih tela. Prvi je pokrenuo zvanični telefonski servis za tačno vreme u Australiji, ali je i pionir u razvijanju metoda za precizno prognaziranje vremenskih prilika za područje Zapadne Australije, rano otkrivanje formiranja tropskih ciklona i prognoziranje vremena probabilističkim modelom (nasuprot determinističkom predviđanju).

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs