15. decembar 2017.

Venera 7

Na današnji dan 1970. godine Venera 7  je uspešno sletela na planetu po kojoj je dobila ime

Foto: Wikimedia

Tekst: V. Radoičić

Sovjetski savez je prvi uspešno poslao svoju letelicu na neku planetu. Venera 7 je 15. decembra 1970. godine sletela na površinu Venere. Tokom sletanja letelica je započevši atmosferska testiranja zabeležila rezultate koji su pokazali da se atmosfera Venera sastoji od 97 odsto ugljen-dioksida. Nekoliko nedelja kasnije Venera 7 je prenela još bitnih informacija kao što su temperatura planete koja iznosi oko 475 stepeni celzijusa i atmosferski pritisak koji je 900 puta veći nego na Zemlji.

Ova planeta, koju je starogrčki pesnik Homer nazivao zvezdom, jedno vreme je ljudima delovala kao potencijalno nastanjiva. Zahvaljujući oblaku koji je prikravao njenu tada nepoznatu atmosferu i nekim sličnostima sa našom planetom, kao što su veličina i udaljenost od Sunca, naveli su naučnike da spekulišu o životnim uslovima planete sve do trenutka kada je sovjetska letelica dotakla površinu Venere. Tada je definitvno potvrđeno da ne postoji ni voda na Veneri.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs