22. novembar 2017.

Veliki pas

Najpoznatije nebesko telo sazvežđa Veliki pas jeste zvezda Sirijus

Foto: Stellarium

Tekst: A. Samardžija Šušić

Od novembra do aprila stanovnici južne Zemljine polulopte moći će da vide Velikog psa (lat.  Canis major), jedno od prvih sazvežđa poznatih ljudima. Pominje se još u tekstovima drevnih Vavilonaca čak 1100 godine pre Hrista, a važno mesto ima i u mitovima drevnih Grka, Rimljana, Egipćana, Arapa, Kineza, Indijaca, Maora i australijskih Aboridžina. 

Naziv se vezuje za grčki mit o Lelapu, nezaustavljivom Zevsovom psu koji zauvek juri neuhvatljivu Dionisovu lisicu, koja je simbol sazvežđa Mali pas. Drugi mit, pak ova dva sazvežđa povezuje sa lovačkim psima mitskog lovca Oriona.

Najpoznatije nebesko telo Velikog psa je Sirijus (grč. žaritelj), najsjajnija zvezda noćnog neba udaljena svega osam svetlosnih godina od Zemlje. Od decembra do marta Veliki pas će biti vidljiv i sa naše hemisfere.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs