12. oktobar 2017.

Vashod 1

Na današnji dan 1964. godine lansiran je Vashod 1 u kome je prvi put u svemir u istoj letelici krenulo više ljudi

Foto: ruspeach.com

Tekst: J. Žugić

U oktobru 1964. godine prvi put je u jednoj svemirskoj letelici putovalo više ljudi, prvi put su leteli bez svemirskih odela i prvi put je u svemir krenuo jedan inženjer. 

Letelica Vashod 1 bila je napravljena za dvoje, međutim zbog političkih pritisaka, 12. oktobra poletelo je troje ljudi. U Vashodu 1 nije bilo dovoljno mesta za troje pa zato kosmonauti nisu nosili svemirska odela. Takođe, da bi svi stali u letelicu, dizajn enterijera morao je da bude promenjen tako da unutra stane još jedno sedište. Uz to, kosmonauti su morali da drže dijetu kako bi stali na svoja sedišta.

Misija Vashoda 1 posvećena je biomedicinskim istraživanjima, ali trebalo je i da istraži kako će multidisciplinirani tim da sarađuje u svemiru. Let je trajao tek malo više od 24 sata, a postavljen je rekord u visini na kojoj je čovek do tada bio – 336 kilometara.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs