23. maj 2016.

Uran

Uranovi sateliti su dobili imena po likovima iz Šekspirovih dela

Uran je sedma po redu planeta po udaljenosti od Sunca. Prva je planeta koja je otkrivena teleskopom. Iako se mogao videti i golim okom, nije bio priznat kao planeta zbog jako male vidljivosti. Uranovo otkriće je objavio Vilhem Heršel 13. marta 1781. godine i time je proširio poznate granice Sunčevog sistema.

Ova planeta je dobila ime po starogrčkom bogu neba Uranu, koji je bio otac Saturnu i deda Jupiteru. Kao i ostali džinovi u Sunčevom sistemu ima sistem prstenoca, kojih je trenutno otkriveno 13, i 27 prirodnih satelita. Njegovi sateliti su dobili imena po likovima iz Šekspirovih dela.

Uran zajedno sa svojim satelitima ima jednostavno kretanje, zbog toga što je njegova osa rotacije nagnuta skoro pod uglom od 90 stepeni i skoro se zajedno sa njegovim severnim i južnim polom nalazi u ravni njegove putanje oko Sunca u kojoj se na većini planeta nalazi ekvator.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs