01. april 2017.

TIROS-1

Na današnji dan 1960. godine lansiran je prvi meteorološki satelit TIROS-1

Foto: Tumblr

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1960. godine lansiran je prvi meteorološki satelit TIROS-1 (Television Infrared Observation Satellite). Bio je to Nasin eksperimentalan korak koji je trebalo da pokaže da li sateliti mogu da se koriste za proučavanje Zemlje, vremensku prognozu i donošenje odluka vezanih za vremenske prilike. Međutim, kako su u to vreme sateliti bili nova tehnologija, bilo je to i testiranje njihovog dizajna.

TIROS-1 je lansiran u ranim jutarnjim časovima prvog aprila sa Kejp Kanaverla na Floridi. Pomoću njega dobijene su prve vremenske prognoze na osnovu podataka iz svemira, ali pokrivenost nije bila konstantna. Slao je slike formiranja i kretanja oblaka, a radio je samo pri dnevnoj svetlosti.

Sredinom novembra 1960. godine TIROS-1  je prestao da radi usled kvara nakon čega je lansiran sledeći satelit ovog programa. Narednih godina lansirano je još nekoliko ovakvih satelita, a prvi je uspeo za 77 dana da pošalje 19.389 slika koje su upotrebljene.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs