14. decembar 2017.

Tiho Brahe

Na današnji dan 1546. godine rođen je Tiho Brahe

foto: Wikimedia

Tekst: N. Kilibarda

Nazivaju ga jednim od kontroverznih i najekcentričnijih astronoma iako je bio Galilejev savremenik. Naučnik sa vrlo zanimljivim i misterioznim životom — i još misterioznijom smrću — Tiho Brahe, bio je danski astronom rođen na današnji dan, jedan od očeva moderne astronomije.

Od pomračenja sunca 1560. godine, Brahe postaje doživotno zaljubljen u astronomiju. Danju student prava, noću istraživač noćnog neba koji započinje svoj uzbudljivi životni poziv Ptolomejevim Almagestom, tada jedino dostupnom knjigom o astronomiji. 1572. godine, Brahe je uočio neobičnu pojavu — Supernovu zvezde iz sazvežđa Kasiopeja. Pažljivo je posmatrao ovu novu zvezdu, sjajniju od Venere i dokazao da “leži” ispod Meseca i pripada redu fiksnih zvezda.

Zaslužan je za izradu velikog broja instrumenata za proučavanje nebeskih tela, detaljne studije Solarnog sistema i otkrića o tačnom položaju 777 zvezda. Od najranijeg doba, pratili su ga čudni događaji: kidnapovanje iz porodničnog plemićkog doma u koji se nikada nije vratio, gubitak nosa u borbi zbog svađe oko matematike, život sa losom i čovekom malog rasta za kojeg je verovao da ima vidovite sposobnosti i smrt oko koje se i vekovima kasnije diskutuje i traži pravi uzrok.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs