03. novembar 2017.

Sputnjik 2

Na današnji dan 1957. godine Zemlju je napustila prva letelica sa živom posadom, odnosno psom Lajkom

Foto: Getty images

Tekst: S. Rosić

Na današnji dan 1957. godine Zemlju je napustila prva letelica sa živom posadom koja je stigla do orbite – Sputnjik 2. Putnica na tom putu bez povratka bila je keruša Lajka, koja je u tapaciranoj kabini imala dovoljno mesta da leži i da se uspravi, dok joj je poseban sistem pružao kiseonik, želatinastu hranu i vodu. Stanje njenog organizma pratile su posebne elektrode koje su na početku pokazale da je bila vrlo uzbuđena. Ipak, nije bila svesna da se nikad neće vratiti kući.

Pošto u ovoj fazi razvoja svemirskog istraživanja nije bilo šanse da se letelica u jednom komadu vrati na Zemlju, ova mešanka samojeda i terijera bila je osuđena na smrt – imala je kiseonika za samo deset dana. Međutim, nakon ulaska u orbitu, jedan deo Sputnjika 2 nije se odvojio kako je planirano što je otežalo funkcionisanje sistema za regulaciju temperature. Pored toga, jedan deo izolacionog materijala se pocepao pa je temperatura u unutrašnjosti letelice dostigla 40 stepeni Celzijusa. Zbog toga, Lajka je verovatno poživela samo dva dana od lansiranja. Ubila ju je toplota.

Nakon 162 dana u orbiti, 14. aprila 1958, Sputnjik 2 je okončao svoj put oko Zemlje i sagoreo u atmosferi. Ipak, ova misija pružila je naučnicima podatke o ponašanju živog organizma van Zemljine atmosfere koji su bili od neprocenjivog značaja.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs