10. oktobar 2017.

Sporazum o svemiru

Na današnji dan pre 50 godina potpisan je Sporazum o svemiru

Foto: UN Photo

Tekst: B. Džodan

Danas može izgledati nestvarno da je 1958. godine američko ratno vazduhoplovstvo pokrenulo tajni projekat A119 sa idejom da lansira nuklearnu bombu na Mesec i tako pokaže svoju nadmoć u svemirskoj i tehnološkoj trci sa Sovjetskim Savezom. Sve ovakve ideje kao i druga moguća štetna delovanja trebalo je da spreči Sporazum o svemiru koji su predložile Ujedinjene nacije, a koji je stupio na snagu 10. oktobra 1967. godine.

Od jula 2017. godine sporazum je na snazi u 107 država, a potpisale su ga još 23 države u kojima čeka na ratifikaciju. Sporazum o svemiru je proglasio Mesec kao i druga nebeska tela zajedničkom svojinom celokupnog čovečanstva koje svaka država može da koristi slobodno za istraživanje i sveopšte dobro.

Pri tom se zabranjuje korišćenje oružja za masovno uništenje kao i bilo koja druga vojna upotreba spoljašnjeg svemirskog prostora. Ovaj sporazum ima za cilj i da formuliše odgovornosti u slučaju izazivanja štete ili zagađivanja svemirskog pristupa.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs