8. decembar 2017.

SpaceX Dragon

Na današnji dan 2010. godine uspešno je obavljen prvi probni let teretne letelice Dragon

Foto: Wikimedia

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 2010. godine uspešno je obavljen prvi probni let svemirske teretne letelice Dragon, koju je za potrebe agencije NASA napravila aeronautička kompanija  SpaceX, koja je u vlasništvu čuvenog inovatora Ilona Maska. Rad na njoj počinje još 2004. godine i prvobtino je planirano da prevozi ljude.

Ipak, nakon potpisivanja ugovora, sa NASA 2006. godine o redovnom transportu robe i tereta do Međunarodne svemirske stanice privremeno se odustaje od toga. Probni let letelice Dragon počeo je lansiranjem u svemir pomoću rakete-nosača Falcon 9, koju je takođe razvio SpaceX

Devet motora, zaštitni štit i specijalni padobrani obezbedili su da se letelica ubrzo i vrati iz svemira, sleti u Pacifik i time postane prva letelica neke privatne kompanije koja je uspešno odletela u svemir, vratila se i nije se raspala pri sletanju.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs