18. decembar

SCORE satelit

Na današnji dan 1958. godine lansiran je prvi komunikacioni satelit

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 1958. godine u svemir je poslat prvi komunikacioni satelit poznat pod skraćenim nazivom SCORE sa ciljem da američka vojska proveri da li sateliti u niskoj orbiti mogu da se koriste za slanje poruka sa jedne tačke na Zemlji na drugu.

Satelit je lansiran pomoću novog tipa rakete-nosača nazvanog Atlas na koji je dodatna komunikaciona oprema uključujući i dva magnetofona sa jednom test-porukom kao i božićnom porukom mira u svetu koju je napisao predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer. 

Satelit se gasi nakon 12 dana provedenih u svemiru i 78 uspešnih testova, uključujući i emitovanje Ajzenhauerove poruke. Satelit pada 21. januara 1959. i sagoreva u atmosferi. Uspeh ove operacije otvorio je put ka daljem razvoju svemirske komunikacione tehnologije, što će između ostalog omogućiti i nastanak satelitske televizije.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs