12. maj 2017.

Sazvežđe Zmijonoša

Prema starogrčkoj mitologiji Zmijonoša predstavlja Asklepija, boga koji se bavio lečenjem

Foto: Wikipedia

Tekst: S. Marčeta Mandić

Sazvežđe Zmijonoša (lat. Ophiuchus) nalazi se u blizini nebeskog ekvatora, gde ga okružuju sazvežđa Zmija, Orao i Herkul sa severa, a Vaga, Škoprija i Strelac sa juga. Zmijonoša, prema položaju, pripada letnjoj grupi što znači da ga sa severne Zemljine hemisfere možemo posmatrati samo tokom letnjih noći.

Najsjajnije u Zmijonoši su bele zvezde Rasalhag i Sabik. U njemu se nalazi i sedam zvezda oko kojih su otkrivene planete, kao i poznata Bernardova zvezda, druga zvezda po blizini Suncu, koja se ističe najvećim sopstvenim kretanjem. 

Prema starogrčkoj mitologiji, Zmijonoša predstavlja Asklepija, boga koji se bavio lečenjem i čiji je štap sa zmijom simbol medicine i farmacije. Asklepije je uspeo da pronađe lek koji leči sve bolesti što je toliko naljutilo Zevsa da ga je ubio munjom. Ipak, zbog svojih dobrih dela Asklepije, Zmijonoša, dobio je mesto među sazvežđima na noćnom nebu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs