18. jul 2017.

Sazvežđe Žirafa

Žirafa je osamnaesto sazvežđe po veličini, ali spada u manje sjajna sazvežđa

Foto: Wikipedia

 

Tekst: V. Glomazić

Žirafa je sazvežđe severnog neba koje je još pre pet vekova definisao kalvinistički sveštenik Petar Plancije. Latinski naziv sazvežđa Camelopardalis predstavlja romanizaciju dveju grčkih reči koje znače ”žirafa” (kamelos) i leopard (pardalis) što je aluzija na izdužen izgled konstelacije i pregršt slabije vidljivih zvezda u unutrašnjosti što se poredi sa izgledom leopardovih šara.

Iako predstavlja osamnaesto sazvežđe po veličini, Žirafa ima svega četiri zvezde veće prividne magnitude od 5. Primera radi, takvih zvezda na nebu ima oko 1600, što znači da ovo sazvežđe spada u manje sjajna.

U Žirafi se mogu pronaći i mnogi objekti dubokog neba kao što su galaksije, planetarne magline i zvezdana jata. Unutar sazvežđa se nalazi i od Zemlje najudaljenija znana galaksija MACS0647-JD, na rastojanju od 13,3 milijarde svetlosnih godina.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs