23. jun 2017.

Sazvežđe Ždrebe

Sazvežđe Ždrebe svetu je predstavio grčki astronom Ptolomej u drugom veku

Foto: Wikimedia

Tekst: S. Rosić

Jedan od najlepših grčkih mitova o nastanku sazvežđa odnosi se na Ždrebe, drugo najmanje saѕvežđe na noćnom nebu.

Prema jednoj verziji mita, ćerka kentaura Hirona po imenu Hipe, ludo se zaljubila u boga vetra Eola i zatrudnela s njim. Osramoćena, krila je svoju turdnoću od oca i pobegla u planine gde se porodila. Kada je Hiron pošao da je traži, zamolila je bogove da je sakriju i oni su je pretvorili u kobilu. Boginja Artemida potom ju je smestila među sazvežđa, gde se i dalje krije od Hirona i samo povremeno proviruje iza Pegaza. Tako sakriveno sazvežđe Ždrebe svetu je predstavio grčki astronom Ptolomej u drugom veku.

Njegova najsjajnija zvezda Kitalfa (što na arapskom znači deo konja), udaljena je od Zemlje oko 186 svetlosnih godina. Ipak, za nas Zemljane najzanimljivija zvezda sazvežđa Ždrebe je HD 200964 oko koje su u julu 2010. godine otkrivene dve planete. Budući da se dva gasovita džina nalaze veoma blizu jedan drugom i svojoj zvezdi, sistem bi odavno bio uništen da oni nisu u jedinstvenoj orbitalnoj rezonanci. Svaki put kad veća planeta obiđe oko zvezde četiri puta, manja obiđe tri.

Nažalost, HD 200964 će u, za kosmos bliskoj, budućnosti postati crveni džin, progutati jednu od svojih planeta i zauvek prekinuti njihov jedinstveni ples.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs