25. novembar 2017.

Sazvežđe Rak

Za sada je poznato da dve zvezde iz Sazvežđa Rak imaju svoje planete

Foto: Universe Today

Tekst: V. Glomazić

Kao i mnoga druga sazvežđa, i priča o sazvežđu Rak potiče iz grčke mitologije. Dok se borio protiv devetoglave Hidre, Heralkla je napao rak iz vode grizuće ga za nogu. Junak je naravno pobedio svoje protivnike a boginja Hera je raka poslala na nebo.

Rak je jedno od 88 modernih sazvežđa i prema površini koju zaizima na nebu spada u ona srednje veličine. Okruženo Blizancima, Risom, Lavom i Malim lavom, ovo sazvežđe sadrži zvezde uglavnom slabijeg sjaja a Beta Raka je najsjajnija zvezda, prividne magnitude 3,5 što znači da ljudsko oko na nebu može uočiti nekoliko stotina sjajnijih zvezda od nje. 

Za sada je poznato da dve zvezde iz ove konseltacije imaju planete, od kojih se jedan gasoviti džin (u orbiti binarne zvezde 55 Raka) nalazi u nastanjivoj zoni. 

U Sazvežđu Raka nalazi se i M44, rasejano zvezdano jato, udaljeno oko 550 svetlosnih godina od Zemlje, koje je kao takvo predmet interesovanja mnogih astronoma-amatera.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs