05. jun 2017.

Sazvežđe Orao

Unutar sazvežđa Orao nalazi se nekoliko objekata dubokog neba

Foto: Wikipedia

Tekst: D. Blagić

Sazvežđe Orao jedno je od prvih koje je Ptolomej upisao u svoju listu od 48 sazvežđa. I ranije su ga pominjali grčki astronomi poput Eudoksa. Latinski naziv mu je  Aquilia, ali je njegova simbolika vezana za grčku mitologiju. U surovom ratu koji se odvijao između snaga boga Hrona i njegovog sina Zevsa, orao je nosio munje pobunjenom Zevsu tokom borbe. Nakon svoje velike pobede, Zevs je iz zahvalnosti prema ovoj ptici rešio da je postavi na nebo i učini je besmrtnim svedokom njegove moći.

Unutar ovog sazvežđa nalazi se nekoliko objekata dubokog neba poput rasejanih zvezdanih jata i planetarnih maglina. Najlepše fotografije dobijene su posmatranjem planetarne magline NGC 6751, nazvane i Užareno oko.

Alfa Orla, poznata kao Altair, dvanaesta je po sjaju zvezda na noćnom nebu, dok zvezda Tarazed, koja je Gama Orla, predstavlja trojni sistem.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs