30. decembar 2017.

Sazvežđe Kočijaš

Uz sazvežđe Kočijaš vezuje se priča o Erihtoniju, mitskom kralju Atine

Foto: Wikipedia

Tekst: D. Vujić

Večeras će odmah po zalasku sunca, visoko iznad severoistočnog horizonta, biti vidljivo sazvežđe Kočijaš. Uz ovo sazvežđe vezuje se mit o Erhitoniju, mitskom kralju Atine, odnosno sinu Hefesta i Majke Geje. Hefest, koji je bio zaljubljen u Atinu, nakon nekoliko odbijanja pokušao je da je napadne što je navelo Atinu da ga probode kopljem u samoodbrani. Ovom prilikom Hefestovo seme se rasulo po zemlji i oplodilo ju je. Kao posledica ovog sleda događaja Majka Geja je rodila Erihtonija, koji je bio polu čovek polu zmija. 

Atina je odnegovala mladog Erihtonija u svom hramu, a on je postao mudar nasledivši dar za pronalazaštvo od svog oca, izmueo je četvoroprežne dvokolice koje su mu pomagale u sakrivanju svog zmijskog dela tela (umesto nogu imao je zmijski rep). 

Drugi mit koji se vezuje za ovo sazvežđe je mit o Hipolitu, sinu Tezeja i Antiope. Hipolit je bio posvećen boginji Artemidi, i kao takav brinuo je o divljači i izbegavao da jede meso. Nakon što je stasao, njegova maćeha Fedra se zaljubila u njega. Hipolit ju je odbio što je razbesnelo Fedru koja je radi osvete optužila mladića da je oskrnavio Tezejevu bračnu postelju i time izazvala njegov gnev. Fedra je ubijena, a Hipolit prognan i tokom odlaska na dvokolicama ubio ga je Posejdon.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs