07. jun 2017.

Sazvežđe Delfin

Delfin je jedno od 48 Ptolomejevih sazvežđa

Foto: Stellarium

Tekst: N. Kilibarda

Niti manjeg sazvežđa, niti više priča i mitova vezanih za njega. O njemu se pisalo od antičkog matematičara i astronoma Ptolomeja, koji je je Delfin, uz još 47 konstelacija, opazio još u drugom veku, preko prvih Hrišćana i starih Grka do italijanskih astronoma.

Nikolo Kaćatore je 1814. godine dve najsjajnije zvezde ovog sazvežđa nazvao po sebi. Alfa Delfina tako simpatično dobija ime Sualocin, od njegovog latinskog imena Nicolaus čitanog unazad, dok se Beta Delfina naziva Rotanev, što je izvedeno iz Venator, latinizovanog Kaćatorijevog prezimena, takođe čitanog unazad. Sličan anagramski trend davanja imena ostalim zvezdama sazvežđa Delfin nastaviće se i u savremeno doba.

Jedan od mitova pripoveda kako je Apolon, božanstvo poezije i muzike, bio taj koji je delfina smestio među sazvežđa u znak zahvalnosti za spas života Ariona, poznatog antičkog svirača lire. Očaran Arionovom muzikom delfin ga spašava od srebroljubivih mornara i bezbedno odnosi do grčkog ostrva Lezbos. Delfini će svoj mitološki lik opravdati i brojnim istinitim pričama spasavanja brodolomnika i davljenika.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs