16. maj 2017.

Sazvežđe Lisica

U sazvežđu Lisica je 1967. godine zabeležen radio-signal koji je stekao popularnost

Foto: Stellarium

Tekst: B. Džodan

U večernjim satima, na severoistoku, iz horizonta će izroniti sazvežđe Lisica koje je u 17. veku opisao astronom Johan Hevelije ugnezdivši ga između sazvežđa Labuda i Orla.

Iako našem oku ovaj deo neba izgleda mračno, baš u ovom sazvežđu je zabeležen signal koji je postao popularan. Kada su 1967. godine Džoselin Bel i njen mentor Entoni Hjuiš primetili u tom delu neba pulsirajući radio-signal koji se ponavljao svake 1,3 sekunde, ne isključivši mogućnost da je signal proizveden od strane inteligentne civilizacije, nazvali su ga LGM – 1 (od Little Green Man).

Objašnjenje ovog fenomena došlo je kao posledica postojanja do tada samo u teoriji poznatih neutronskih zvezda koje usled svoje brze rotacije zrače intenzivne radio-talase. Signal koji je zabeležen brzo se raširio kroz naučnu zajednicu kao prvo otkriće pulsara, a njegova vizualizacija je postala široko popularna pa je, između ostalog, možete prepoznati kao naslovni stranu albuma  Unknow Pleasure muzičke grupe  Joy Division.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs