10. jun 2017.

Rover Spirit

Na današnji dan 2003. godine NASA je poslala Spirit u svemir

Foto: Wikipedia

Tekst: A. Samardžija Šušić

Na današnji dan 2003. godine NASA je poslala u svemir rover Spirit, automatizovano vozilona solarni pogon koje nalikuje robotu na šest točkova i specijalizovano je za geološka istraživanja Marsa. U januaru 2004. godine rover sleće na Crvenu planetu. Uspešno kompletira svoju misiju u okviru predviđenih 90 sola, ali nastavlja sa radom i nakon toga.

Godine 2006. mu otkazuje točak što slučajno dovodi do značajnog otkrića u vidu naslaga koncentrisanog silicijum-dioksida na delovima površine Marsa. Naučnici pretpostavljaju da su na tim delovima verovatno postojali nekakvi termalni izvori u kojima je možda bilo uslova za razvoj mikrobiološkog života.

Nakon što se 2009. godine zaglavio u pesku, rover postaje stacioniran ali nastavlja da šalje podatke Nasi. Tek 22. marta 2010. godine NASA potvrđuje da je kontakt sa roverom definitivno prekinut.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs