10. januar 2017.

Robert Vudro Vilson

Na današnji dan 1936. godine rođen je američki astronom Robert Vudro Vilson

Tekst: T. Marković

Na današnji dan, pre 81 godinu, rođen je američki astronom Robert Vudro Vilson. Vilson je zajedno sa američkim fizičarem i radio-astronomom Arnom Alanom Penzijansom 1978. godine dobio Nobelovu nagradu iz fizike za otkriće kosmičkog pozadinskog zračenja.

Kosmičko pozadinsko zračenje, poznato kao mikrotalasno reliktno zračenje, toplotno je zračenje za koje se pretpostavlja da je ostatak Velikog praska.

Dok su usavršavali novu antenu u Bel Labs laboratoriji u Nju Džersiju, Vilson i Penzijans su primetili izvor smetnji u atmosferi koji nisu mogli da objasne. Kako bi otkrili šta su detektovali, morali su da ispitaju sve potencijalne izvore zračenja.

Nakon što su odbacili razne uzroke, uključujući i izmet goluba na anteni, zračenje je identifikovano kao kosmičko pozadinsko zračenje. Ono je bilo važno za potvrđivanje teorije Velikog praska i za proučavanje svemira u početku njegovog formiranja.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs