19. decembar 2017.

Prvi radio prenos iz svemira

Na današnji dan 1958. godine prenet je prvi radio-signal iz svemira na Zemlju, poruka mira Dvajta Ajzenhauera

Foto: Wikimedia

Tekst: J. Žugić

Na današnji dan 1958. prenet je prvi radio signal iz svemira na Zemlju, a čulo se kako predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer šalje poruku mira čovečanstvu. “Govori predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Putem čudesnih naučnih napredaka, moj glas dolazi vam sa satelita koji kruži u svemiru. Moja poruka je jednostavna. Kroz ovo jedinstveno sredstvo, prenosim vama i celom čovečanstvu želju SAD za mirom na Zemlji i dobrom voljom ljudima svuda”, rekao je Ajzenhauer.

Tehnologija snimanja zvuka nije bila nova – koristile su se kasete, ali metod prenosa zvuka iz svemira do kuće do tada nikad nije radio. Manje od 100 ljudi znalo je za ovaj projekat, nazvan SCORE, jer se Amerika tada takmičila sa Sovjetskim savezom, koji je u tom trenutku u svemiru imao već dva satelita. Ovo je bio početak današnjih televizijskih snimaka, GPS koordinata i poruka koje svakodnevno prenosimo putem satelita koji orbitiraju oko Zemlje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs