04. novembar 2017.

Prvi broj časopisa Nature

Na današnji dan 1869. godine izašao je prvi broj časopisa Nature, čiji je osnivač i glavni urednik bio astronom Norman Lokjer

Foto: Wikimedia

Tekst: B. Džodan

Na današnji dan 1869. godine izašao je prvi broj časopisa Nature koji danas kao najcitrianiji naučni časopis ima tiraž od 53.000 primeraka i oko tri miliona čitalaca. Njegov osnivač i glavni urednik, engleski astronom Norman Lokjer, imao je nameru da časopis posreduje između stručne naučne zajednice i edukovane šire javnosti koja želi da se informiše o dešavanjima iz sveta nauke.

Baš u ovom časopisu prvi put su objavljena neka od najvećih svetskih otkrića: talasna priroda čestica, otkriće neutrona, nuklearna fisija, struktura DNK, kloniranje ovce Doli i mnoga druga. U svojoj dugoj istoriji neizbežno je bilo da ostane zabeleženo i nekoliko incidenata od kojih je najpoznatiji objavljivanje serije radova o poluprovodnicima nemačkog fizičara Jana Šona u periodu od 2000. do 2001. godine za koje se ispostavilo da su puni falsifikovanih podataka pa su radovi povučeni 2003. godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs