14. jul 2017.

Prve fotografije Marsa iz blizine

Na današnji dan 1965. godine dobijene su prve fotografije Marsa iz blizine

Foto: Wikimedia

Tekst: S. Topić

Sonda Mariner 4 otisnula se u vasionsko prostranstvo sa Kejp Kanaverala 28. novembra 1964. godine. Baš kako ime sugeriše, Mariner 4, putovao je do svog konačnog odredišta upravljajući se prema zvezdama, poput kakvog moreplovca iz starine. Cilj misije bio je Mars, planeta koja je svojim zavodljivim grimiznim sjajem inspirisala mitove mnogih civilizacija i raspalila maštu savremenih pisaca fantastike, i ka kojoj je (tokom bliskog prolaza) ova letelica usmerila svoje elektronsko oko kako bi se Mars konačno podrobnije ispitao.

Zbog nepozudanosti, tada tek novog, digitalnog načina prenosa podataka inženjeri JPL (Jet Propulsion Laboratory) su ogromni slikovni tok podataka, sačinjen od niza nula i jedinica, ručno bojili na unapred isparcelisanoj hartiji. Slika koju su dobili pokazala je Mars kao pusti i sušni svet prepun kratera i sa tankom, jedva vidljivom atmsoferom. Ova prva saznanja su kod naučnika probudila želju za daljim istraživanjima, a fantastama, čiji entuzijazam vodi poreklo još od Skjaparelija i pričama o marsovskim kanalima, razvejalo snove o čudesnim marsovskim civilizacijama.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs